medlock 2010.09.02. 03:31

Újra mért MDF


Az ősz első napján hozta nyilvánosságra közvélemény-kutatását a Sonda Ipsos és mandátumbecslését a Policy Agenda.

http://nol.hu/belfold/20100901-valtozatlan_eroviszonyok

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=731954

A két hír kevés újdonsággal szolgált ugyan, de a média vezető hírként számolt be róluk és kommentálta őket. Én a hír egy olyan részét emelném ki, amivel talán méltatlanul keveset foglalkoztak, az MDF megjelenéséről.

A tavaszi választási blamázs után a pártot mindenhol temették, hiába jöttek hírek távozásokról, új vezetésről, új irányról. A közvélemény-kutatásokban nem voltak mérhető szinten. Egészen mostanáig.

Mit is jelent ez?

Az ilyen közvélemény-kutatások hibahatára 3%, tehát a párt állhat -2 és 4 között akárhol. A budapesti 1 mandátum megszerzése sem rossz, bár a budapesti lista tavaszi eredményét ismerve ezt akár kevesellhetjük is.

A párt a parlamenti kiesés után súrolta a padlót (eltűnést a politikai süllyesztőben), de legnagyobb parlamenten kívüli szervezetként képes volt emelkedni és támogatottságot szerezni. A párt kampányával találkozhatnak az emberek a fővárosban, az orkán erejű médiaellenszélben bemutatta jelöltjét és programját. Irányt váltott, a liberális konzervativizmus zagyva egyvelegéből a modern konzervativizmus felé.

A mostani választás mégsem hiszem, hogy vízválasztó lenne a párt életében. Mivel a siker kulcsa egy bizonyos adminisztratív léc átugrása, amit a kormánypárt még magasabbra helyezett hónapokkal a választások előtt. Pont azért, hogy a kis támogatottságú, de létező szavazóbázissal rendelkező ellenfeleit ellehetetlenítse. Az MDF ezt az akadályt kell legyőznie ahhoz, hogy sikerélménye is legyen 2010-ben, de a párt megújulását és formálódását nem szabad, hogy ez jelentősen befolyásolja.

Magyarországon megvetette a lábát a valódi (brit) konzervativizmus. Az MDF számára a fő kérdés, képest lesz-e ezt felépíteni.

 

medlock 2010.08.31. 02:37

A Fidesz SZDSZ-e

Tegnap a Mokka című műsorban elhangzott újra, amit már eddig is lehetett sejteni. Ha a Fidesz kétharmados karja nem terjed ki a Fővárosi Küzgyűlésre de még a többség sem lesz meg, akkor vajon kivel lépne koalícióra Tarlós, Mr. már majdnem én vagyok a főpolgármester, de azért szavazzatok is rám 3-án. Remélem nem esett ki sok reggelit majszoló szájából a falat, amikor az LMP-t mondta. Nahát, nahát.

Remélem a mostani sem fog megdöbbentően hangozni:

Az LMP a Fidesz politikai kreálmánya. Arra született, hogy a kiábrándult (de Orbánra azért már mégsem fanyalodó)baloldali és a (politikailag flusztrált)liberális szavazatokat begűjtse. Orbánék nem merték megkockáztatni azt, hogy az MSZP képes lesz egy új, erős jelöltet mutatni, ami esetleg a kétharmados győzelmüket kockáztatta volna. A bíztató kampányával az LMP lett aztán a biztosíték a kétharmadra, de nem kellett.

Most viszont beválthatja küldetését, ha szükség van rá Budapesten.

Tarlós.

Tegye fel a kezét (a balt, azzal nem görgeted az egeret), aki tudta, hogy Tarlós 89 és 94 között az SZDSZ nevű csapat igazolt politikusa volt. Hm...

Az LMP-t a liberális irányvonal, a fiatalos lendület és a fővárosi népszerűsége miatt gyakran szokták Új SZDSZ-nek hívni. Tarlós Úr, akkor Ön most csak visszatér a gyökereihez? Ex SZDSZ-es az új SZDSZ-el egy hajót kormányozna.

Szóval, ha minden "rosszul alakul", akkor Budapesten a választásokon győztes párt koalíciót köt a liberálisokkal. Deja vu-m van.

Azért még két szöszenet leendő főpolgármesterünkről.

Vesztes. 4 éve Demszkyvel finoman szólva sem voltak elégedettek a budapestiek. A Fidesz nagyjából még egy bála szalmával is megverhette volna, de ők inkább Tarlóst indították. Hát sebaj, végülis csak éppenhogy veszített. Most megint ő indul, és ha nincs a Hagyó, meg a BKV, vagyis a helyi MSZP, Hááát Gáborunk eséllyel indulna egy újabb ciklusért.

Bár Magyarországon, pont Orbán Viktor ne adna újabb esélyt a veszteseknek, furcsa is lenne.Végülis, rá csak kétszer mondtak egymás után nemet a választók.

És végül, elhangoztak itt a búcsúszólamok. Az 58 éves Demszky kijelölte utódát, az 62 éves Tarlós István személyében. Csak előre fiatalok, demokraták!

süti beállítások módosítása